Diagnosticul clinic este de tip interdisciplinar, copilul fiind urmărit pe o perioadă semnificativă de timp de către o echipă de specialiști formată din psiholog, medic specialist în neurologie pediatrică și medic specialist în psihiatrie pediatrică. Diagnosticul copilului se face pe baza unui protocol clinic validat științific, așa cum prevede literatura de specialitate. În procesul de diagnostic şi intervenţie terapeutică este foarte importantă urmărirea permanentă a copilului de către o echipă multidisciplinară, deoarece problemele ce pot apărea pot fi atât de natură psihologică, cât şi medicală.

În continuare, vom prezenta rolul fiecărui membru al echipei multidisciplinare:

Psihologul clinician

Psihologul clinician este specialistul preocupat de conservarea stării de sănătate şi ameliorarea stării de boală a pacientului, intervenind asupra factorilor psihologici ce influenţează apariţia şi existenţa fiecăreia dintre cele două stări. Cu toate că principalul rol al acestui psiholog este considerat a fi acela de a realiza diagnosticul şi evaluarea clinică a pacientului, o altă competenţă foarte importantă este intervenţia psihologică de scurtă durată pe care acesta o poate practica în urma diagnosticării.

Procesul de evaluare cuprinde identificarea unor posibile tulburări psihice, dar şi evaluarea cognitivă, emoţională, comportamentală şi a personalităţii clientului. Spre deosebire de evaluarea realizată de medical psihiatru, care este concretizată prin punerea unui diagnostic specific, psihologul clinician realizează o evaluare mai detaliată a nivelului de funcţionalitate a individului în diferite domenii ale vieţii acestuia şi a modului în care existenţa unei anumite tulburări psihice afectează această funcţionalitate. În cadrul procesului de evaluare, psihologul clinician utilizează o gamă variată de instrumente şi tehnici, precum observaţia sistematică, interviul clinic şi numeroase teste psihologice ce fac posibilă o evaluare cât mai riguroasă în plan cognitiv, emoţional, comportamental, etc. Psihologul clinician nu prescrie tratament medicamentos, acest lucru fiind realizat exclusiv de către medicul psihiatru.

 

Consilierul psihologic

Consilierul psihologic este specialistul care însoţeşte clientul în procesul de dezvoltare personală şi autocunoaştere, de conştientizare a proriilor nevoi şi de luare a deciziilor în acord cu acestea, astfel încât să îşi poată folosi cât mai eficient resursele personale în depăşirea impasului existential. Mai multe informaţii despre consilierea psihologică sunt prezentate în secţiunea Consilierea psihologică.

 

Psihoterapeutul

Psihoterapeutul este specialistul care poate realiza intervenţie psihologică şi în situaţiile în care dificultăţile cu care se confruntă clientul sunt semnificative din punct de vedere clinic, precum stările anxioase (atacuri de panică, sindrom de stres posttraumatic, anxietate socială etc.) sau cele depresive. Metoda de intervenţie este diferită în funcţie de scoala de psihoterapie absolvită de specialist. În cadrul centrului nostru există psihoterapeuţi formaţi în psihoterapie experienţială şi în psihoterapie cognitiv-comportamentală. Mai multe informaţii despre cele două tipuri de psihoterapie sunt prezentate în secţiunea Psihoterapie.

 

Neurologul

Neurologul este medicul specialist care trateaza afecţiunile sistemului nervos central şi periferic (creierul, măduva spinării, nervii periferici şi muşchii).

Se recomandă evaluarea neurologică atunci când copilul:

 • prezintă întarzieri în dezvoltare (se observă o diferenţă semnificativă între ceea ce face el şi ceea ce fac copiii de aceeaşi vârstă; decalaj între vârsta mentală şi vârsta cronologică în ceea ce priveşte cel puţin unul dintre următoarele domenii: gândire, limbaj, motricitate, abilităţi de autoajutorare şi socializare)
 • manifestă diferite mişcări anormale ale corpului (de ex. fluturatul mâinilor)
 • manifestă mişcări involuntare ale diferitelor părti ale corpului (grimase, ridică din umeri etc.)
 • are dureri frecvente de cap, uneori însoţite şi de alte simptome, cum ar fi senzaţii de greaţă, vărsături, sensibilitate la lumină etc.
 • are convulsii (spasme musculare, privire fixă şi pierdută timp de câteva secunde etc.)
 • prezintă tulburări de învăţare (are dificultăţi în însuşirea scris-cititului, abilităţile de calcul slab dezvoltate)
 • manifestă anumite tulburări de comunicare, cum ar fi: tulburarea de limbaj receptiv, tulburarea mixtă de limbaj receptiv şi expresiv)

Vizita la neurolog este recomandată de psihologul clinician în urma primei şedinte de evaluare, doar atunci când aceasta este necesară pentru diagnosticul clientului.

 

Psihiatrul

Psihiatrul este medicul specialist care se ocupă cu diagnosticarea şi tratarea tulburărilor psihice care prezintă o simptomatologie accentuată şi necesită tratament medicamentos. Astfel, în cazul unor tulburări precum depresia, tulburarile anxioase, tulburarile de comportament, ADHD şi tulburarile de dezvoltare, psihologul clinician / psihoterapeutul îi poate recomanda clientului o evaluarea psihiatrică, pentru stabilirea corectă a diagnosticului şi tratamentului. De asemenea, psihiatrul se ocupă şi cu tratatea tulburarilor psihice severe, care ies din sfera de competenţă a psihoterapeutului (de ex. schizofrenie şi alte tulburări psihotice).

Se recomandă evaluarea psihiatrică atunci când copilul:

 • prezintă întârzieri în dezvoltare
 • manifestă tulburări afective (depresie, tulburare bipolară)
 • manifestă tulburări anxioase (anxietate de separaţie, anxietate socială, fobii, tulburarea de panică cu sau fără agorafobie, tulburarea de stres posttraumatic, anxietate generalizată)
 • prezintă tulburări de comportament disruptiv (opozitionism provocator, tulburare de conduită)
 • prezintă simptome caracteristice ADHD (inatenţie, hiperactivitate, impulsivitate)

Evaluarea neurologică şi psihiatrică se recomandă pentru stabilirea corectă a diagnosticului şi a tratamentului.